Vodní hry - Pížl, Jaroslav, 1961- (E-knihovna, 2017)
Svazek obsahuje autorovy básně v próze z let 1993 až 1997, v nichž uplatňuje reflexivní, přírodní i intimní motivy. Čtenářský pocit ze souboru próz, které zřetelně tíhnou k poezii, se dá nejlépe popsat slovy: příjemný zážitek elegance. Pravým obsahem Pížlovy tvorby je gesto se silně monumentalizujícími sklony, které je založeno na propletení povýšenosti s naivitou, ironie s něhou, rácia s pudovostí. Výsledkem je čistota stylu, jednotnost výrazu a přesnost vyjádření, která skutečně stojí za pozornost. Verše jsou napsány vynalézavou formou: Pížl dovedně pracuje se skrytým rýmem, který uplatňuje v nejrůznějších jazykových polohách. Sbírka působí velice zdařile, neboť její kompaktnost je podtržena formální vyrovnaností. S použitím nakladatelské anotace.