Interiéry - Šťastná, Marie, 1981- (E-knihovna, 2017)
Verše mladé autorky, laureátky ceny Jiřího Ortena (2004), reflektují trvalé sepětí s domovem, s jeho interiéry, které ožívají ve vzpomínkách a zanechávají v člověku nesmazatelnou stopu. O své třetí sbírce poezie autorka a nositelka Ceny Jiřího Ortena za rok 2004 říká: "Texty v Interiérech se snaží zachytit vnitřní i vnější prostor vytvořený během času stráveného v určitém místě. Takový prostor budujeme nevědomky i vědomě. Opatřujeme jej pravidly, různými rituály a trváme na jejich dodržování. I my sami můžeme být zahrnuti do prostoru, který vytvořil někdo nám blízký, a jsme nuceni přijmout jeho pravidla. Nebo na ně dobrovolně přistoupíme. V dětství se tato pravidla mohou jevit jako magické úkony či zaříkávání. Později je přestaneme uznávat jako smysluplná a potřebná, chceme z jimi omezeného prostoru vystoupit, ale občas zjišťujeme, že jsme jimi byli zcela pohlceni a že samozřejmé mechanismy vnějšího světa úplně neovládáme. Může se tedy přihodit, že se za každou cenu chceme navrátit do známého bezpečí, i když to zase znamená omezení. Vytváříme tak duplikáty světů,