Cirkus Les Mémoires - Hůlová, Petra, 1979- (E-knihovna, 2017)
Další kniha zajímavé české autorky představuje New York jako město, ve kterém se proplétají životní osudy několika hrdinů. Osudy několika hrdinů se prolínají v současném New Yorku. Tereza přijíždí do New Yorku, aby zde vydala knihu svých fotografií. Potkává Ramida, který v New Yorku hledá osudovou ženu, jak mu předpověděla jeho matka. Rudolf, strýc Terezy, do New Yorku uprchl z komunistického Československa a Charil tam přijel s cirkusem Les Mémories, aby se stal největším kouzelníkem na světě. Cesty osudu jsou ovšem nevyzpytatelné a původní plány mnohdy otočí zcela jiným směrem. Autorka popisuje osudy několika generací přistěhovalců a vyprávění jednotlivých hrdinů prokládá množstvím metafor, které jsou pro její tvorbu typické. Pro náročnějšího čtenáře.