Arcidědkové - Kubátová, Marie, 1922-2013 (E-knihovna, 2017)
Malé laskavé povídky o mužích, kteří ani ve zralém věku nerezignovali na život. Pro svá zamyšlení o "arcidědcích" si autorka při putování českou krajinou zašla na inspiraci především do minulosti, do archivů a muzeí, ale nezavrhla ani současnost a vlastní rodinné vzpomínky. Povídkám vévodí zralí muži plní elánu (šlechtici, umělci, řemeslníci a zajímavé persony vůbec), kteří prožívají rozmanité, mnohdy přelomové životní situace. Drobné příběhy, ač postaveny na realistickém základě, jsou opředeny poetickou autorskou fantazií a odvyprávěny kultivovanou češtinou.