Básníci soumraku : italská poezie pozdní secese - Pelán, Jiří, 1950-; Laforgue, Jules, 1860-1887; Maeterlinck, Maurice, 1862-1949; Rodenbach, Georges, 1855-1898; Jammes, Francis, 1868-1938; Samain, Albert Viktor, 1858-1900; D'Annunzio, Gabriele, 1863-1938; Pascoli, Giovanni, 1855-1912; Gozzano, Guido, 1883-1916; Corazzini, Sergio, 1886-1907; Govoni, Corrado, 1884-1965; Palazzeschi, Aldo, 1885-1974; et al. (E-knihovna, 2017)
Reprezentativní antologie představuje ukázky z tvorby pěti významných představitelů italské poezie pozdní secese. Tato poezie vznikala v letech 1903-1918 a navazovala především na francouzský symbolismus. Básníci soumraku, zvaní též "krepuskoláři", psali svou poezii volným i vázaným veršem a motivicky v ní objevovali ospalý rytmus provinčního života, tiché půvabné parky nebo pocit míjejícího mládí. Jde o výbor velmi pozoruhodný, neboť pro českého čtenáře odhaluje jedno z bílých míst na mapě evropské poezie 20. století.