Rodákův návrat - Hardy, Thomas, 1840-1928 (E-knihovna, 2017)
Román anglického viktoriánského klasika je melodramatickým příběhem konfliktu lásky a sobectví, zmoudření a pokání. Děj se odehrává v průběhu jednoho roku, kdy se hrdina vrací z Paříže do rodného Wessexu a hodlá zde pracovat jako učitel. Zamiluje se a ožení, ale když tragicky ztratí matku i manželku, stane se putujícím kazatelem. Chce tak vykoupit svou vinu, ale životní rovnováhu nalézá až tehdy, když se znovu sžije se svým prostým rodným prostředím. Dějová struktura románu odpovídá rytmu přírody a stejně tak sem zapadají lidové zvyky a hry, spojené se starými pohanskými pověrami.