Před očima Západu - Conrad, Joseph, 1857-1924 (E-knihovna, 2017)
Významný román autora polského původu, který celoživotně žil i tvořil v Anglii, v němž kritizuje absolutní moc nad jedincem v carském Rusku na počátku 20. století. Hlavním hrdinou psychologického románu je student Razumov. Ten se jednoho dne vrátí do svého bytu a najde tu svého spolužáka, který se mu s bezprostřední samozřejmostí přiznává k účasti na právě provedeném atentátu na ministra vnitra. Od Razumova coby člověka bystrého úsudku oplývajícího navíc jistou rezervovaností očekává pomoc a absolutní mlčenlivost. Hlavní hrdina musí vyřešit složité dilema - skrývá vraha, ale zároveň člověka, který chce nějakým způsobem přispět ke spravedlivějšímu chodu dějin. I kdyby se rozhodl vloženou důvěru zradit, nic už nebude jako dřív, navíc se do jeho života nadobro vplížil strach z prozrazení.