Tom Jones - Fielding, Henry, 1707-1754 (E-knihovna, 2017)
Klasické dílo anglického romanopisce 18. století je dobrodružným příběhem i barvitým obrazem Anglie své doby. Hrdina příběhu, nalezenec Tom Jones, je mladík bouřlivé a vznětlivé povahy, který snadno podléhá svodům svého okolí a zejména milostným nástrahám. Musí prodělat svízelnou cestu k nápravě své divoké letory, aby nakonec zvítězil nad svým soupeřem v lásce ke krásné dceři svého souseda, Žofii Westernové. Střetnutí dvou povahových protiv, lehkomyslného, ale upřímného a v jádru dobrého Toma a pokrytce Blifila, honosícího se puritánskými ctnostmi a urozeným původem, je ústřední zápletkou díla, v němž Jonesovo horoucí srdce zvítězí nad všemi překážkami.