Hovory s T. G. Masarykem - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Rozhovory spisovatele a politika zachycují životní směřování, etické, filozofické, náboženské a politické postoje prvního československého prezidenta. První část rozhovoru se věnuje výhradně Masarykovu pohledu na vlastní mládí: zdůrazňuje prostotu a lidovost slováckého prostředí. Druhá líčí univerzitní působení, účast v politických bojích, exilové aktivity za první světové války: toto období charakterizuje kritický způsob myšlení. Třetí obsahuje úvahy o filozofii (např. noetika, metafyzika), náboženství (kupř. Ježíš), politice (např. demokracie), národu. Závěrečná část interpretuje způsob vzniku tohoto díla. Snaha přiblížit Masarykovo životní směřování, ideová východiska, politické úsilí i jeho pohled na zásadní filozofická a náboženská témata.