Krakatit - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Fantastický román o mladém inženýrovi, který se snaží zabránit zneužití svého nebezpečného vynálezu. Dramatický, umělecky sugestivní román líčí životní souboj geniálního českého vynálezce ing. Prokopa s mezinárodními zbrojařskými monopoly o využití nebezpečné trhaviny, která sice může někdy lidstvu pomáhat, ale ve špatných rukách také způsobit nedozírnou katastrofu. Autor nejenže vytušil tehdy ještě vzdálenou éru rozvoje atomové fyziky, ale také umělecky působivě vyjádřil závažný problém odpovědnosti vědce za to, jakým způsobem bude jeho objevů využito v budoucnosti.