Matka - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Čapkova poslední hra, v níž zpracoval naléhavé politické téma a v níž vyzýval k boji proti fašismu a válce. Děj se soustřeďuje na hrdinský boj ženy-matky, ve které vítězí vědomí povinnosti k surově přepadené vlasti nad mateřskou láskou. Protiválečné drama Karla Čapka, jehož hlavní hrdinkou je matka, která kvůli různým válečným konfliktům ztratí manžela i čtyři starší syny, ale nakonec pošle do války i toho posledního, aby bojoval proti nepříteli, jenž zabíjí nevinné děti.