Duha - Lawrence, D. H. 1885-1930 (E-knihovna, 2017)
Román zachycuje životní osudy tří generací farmářské rodiny, žijící na anglickém venkově ve druhé polovině 19. století. Po smrti otce převezme péči o farmu, která patří rodu Brangwenů již dvě stě let, nejmladší syn Tom. Ožení se s emigrantkou Lydií Lenskou, vdovou po polském lékaři, která má z prvního manželství dceru Annu. Ta se ve velmi mladém věku provdá za svého nevlastního bratrance. Po počáteční harmonii se jejich vztah zkomplikuje a dochází mezi nimi k častým konfliktům. Anna nachází naplnění v mateřství a v péči o domácnost. Třetí generaci Brangwenů představuje její nejstarší dcera Ursula, kterou již neuspokojuje život na venkově a touží po vzdělání a nezávislosti. Štěstí nenachází ani v práci učitelky a ve studiu na vysoké škole. Rozčarováním končí i její vášnivý milostný vztah k poručíku Skrebenskému. Próza nepatří k tradičním realistickým románům. Autor nezdůrazňuje dějovou stránku, ale nejvíce prostoru věnuje citovému životu svých hrdinů, především proměnám vzájemného vztahu muže a