Vinnetou. - May, Karl, 1842-1912 (E-knihovna, 2017)
První díl německé dobrodružné klasiky o ušlechtilém náčelníkovi Apačů a jeho bílém bratru Old Shatterhandovi. Vypravěč, mladý muž německého původu, který svou nezkušenost na Divokém Západě bohatě kompenzuje statečností a rozvahou, si záhy vyslouží uctivou přezdívku Old Shatterhand. Při práci na úseku železnice se dostává do konfliktu s místním kmenem Apačů a seznamuje se s ušlechtilým Vinnetouem, jeho otcem, náčelníkem Inču-Čunou, krásnou sestrou Nšo-Či i moudrým učitelem Kleki-Petrou. Z nepřátel se posléze stávají spojenci a pokrevní bratři, kteří společně pronásledují podlého vraha a čelí intrikám zrádných Kiowů. S romantickými hlavními postavami kontrastuje několik rázovitých úsměvných figurek, dodávajících příběhu místa humorného odlehčení.