Zpověď poživače opia - De Quincey, Thomas, 1785-1859 (E-knihovna, 2017)
Románová zpověď anglického prozaika a esejisty, který vychází z tragické osobní zkušenosti drogové závislosti. V mládí za pobytu v Londýně autor propadl užívání opia, když se chtěl zbavit fyzických bolestí a také zapomenout na pocit osamělosti uprostřed neznámého a nepřátelského velkoměsta. Ve své zpovědi realisticky zachytil rozkoše i muka, které mu droga přinášela a působivě popsal příznaky drogové závislosti v podobě divokých snů, pocitů strachu, úzkosti a viny.