Cid v zrcadle španělských romancí - Vrchlický, Jaroslav, 1853-1912 (Odborná literatura, 2017)
Antologie ze španělských romancí, inspirovaných legendárním kastilským rytířem, vybraných a přeložených Jaroslavem Vrchlickým. Jaroslav Vrchlický se pokusil v tomto výboru vytvořit kompaktní celek, který by vytvořil souvislý příběh o španělském národním hrdinovi. Z bohatého materiálu proto vybral více než devadesát romancí, které by přibližovaly Cidův osud, přičemž dbal na to, aby se jednotlivé motivy, jež jsou rozšířeny v různých variacích, zbytečně neopakovaly a nepřekrývaly. Samotný autor tuto svou náročnou literární práci i záměr charakterizuje těmito slovy: "Chtěl jsem, pokud možná, podati jednotnou báseň o Cidovi, a proto seskupil jsem příbuzné, kol jedné osy točící se motivy do dvanácti co možná samostatných cyklů, ..., a myslím, že jsem docílil většího přehledu látky a lepšího rozčlenění, ano, i jisté jednoty celku,... a že moje úprava nebude takovým chaosem,který poskytují vydání originálů, o nichž jsem se již zmínil".