Čechy, země zaslíbená - Hůlová, Petra, 1979- (Současná česká próza, 2017)
Román, v němž se autorka prostřednictvím příběhu o životě ukrajinských imigrantů u nás snaží reflektovat něco z české současnosti. Základní dějovou osou je vyprávění hlavní hrdinky Olgy, která přijela s manželem Olehem do Čech za lepší mzdou - chtějí si vydělat na barák - ona uklízí a trochu hlídá děti, on pracuje na stavbě. V rodné vesnici Mykolajivka Olga bohužel musela u svých rodičů nechat svou dvanáctiletou dceru Marínu. Své pražské osudy líčí zpětně, z odstupu několika let. Formou spíše nahodilých než chronologicky uspořádaných zápisků rekapituluje dobu, kterou v Čechách strávila, od příjezdu až po současnost. Popisuje těžké začátky, kdy pracovala jako uklízečka v domácnostech, jak si postupem času zvykla na cizí prostředí, naučila se komunikovat a vycházet s českým obyvatelstvem a také vzpomíná na minulý život na Ukrajině a lidi, s nimiž se setkala. Líčí i cestu k založení seznamovací agentury, která dává dohromady české ženy s ukrajinskými muži, i zvraty v osobním životě. Nakonec je ale vše ještě trochu