Macocha - Hůlová, Petra, 1979- (Současná česká próza, 2017)
Román známé české prozaičky je příběhem komerčně úspěšné spisovatelky, která své tvůrčí i osobní krize řeší nadměrnou konzumací alkoholu. Vypravěčkou příběhu je spisovatelka, která má na kontě úspěšnou sérii románů z kategorie červené knihovny. Tvorba jí na jedné straně zaručuje život na standardní úrovni, na druhé však nedokáže svou bilanci zužitkovat a promítnout do soukromí. Naopak, její osobní život lze považovat za totální selhání, jehož příčinou může být až agresivní touha po samostatnosti spojená s absencí potřeby řešit běžné rodinné záležitosti. I proto se dostává do situace, kdy může poskytovat doporučení jen svým literárním hrdinkám, nikoli sama sobě. Bezradnost a citovou nemohoucnost stále častěji zahání dávkami alkoholu, které rozšiřují její lebeční prostor do obludných rozměrů propasti, objevující se v titulu. V delirických excesech, které následují, se v paměti hlavní hrdinky střídají bolestné vzpomínky, týkající se milostných avantýr, ambicózních tvůrčích plánů nebo nevydařeného manželství s