Má nejmilejší kniha - Pilátová, Markéta, 1973- (Současná česká próza, 2017)
Román inspirovaný magickým realismem, v němž se proplétá pohádková snivost, s příběhy z dávných dob i dnešní neuchopitelná a uspěchaná doba. Příběh se odehrává částečně v Jižní Americe i v Polsku. Několik hrdinů knihy je doslova propleteno s tzv. hadím institutem - vědeckým pracovištěm, kde je vyráběno hadí sérum, které účinkuje jako protijed, nebo také coby účinné přírodní anestetikum. Mnohovrstevnatý příběh odkrývá věčnou touhu lidí po ovládnutí přírody a všech tvorů v ní, i po moci nad druhými lidmi. Svou sílu a převahu chtějí mnozí demonstrovat právě odhalením přírodních tajemství. V druhém plánu se však ukazuje osamělost každého z hrdinů, vlastní omezení i neporozumění vně rodin.