České okamžiky - Kosatík, Pavel, 1962- (Odborná literatura, 2017)
Šestnáct esejí v Kosatíkově knize se týká hledání české identity a zjišťování místa Čechů mezi ostatními sousedy. Téma knihy je hluboké a provokativní - iluze jako stav lidské mysli. Jednotlivé kapitoly knihy pojednávají o různých podobách českých iluzí, tak jak se projevovaly v běhu staletí. Autor využívá bohatých literárních i obrazových zdrojů a pohybuje se interdisciplinárně - napříč obory - historií, kulturní historií i psychologií. Jednotlivé kapitoly jsou tématicky rozděleny, Kosatík v nich zkoumá např. Sen o Slovensku, Sen o moři, Sen o Rukopisech, Sen o pravlasti, atp.