Smrt Múz : proč dobří básníci umírají mladí? - Michlová, Marie, 1989- (Současná česká próza, 2017)
Memoáry fiktivního spisovatele Johna Smithe, vrstevníka lorda Byrona, přítele Waltera Scotta a glosátora skotské historie a anglické literární scény první poloviny 19. století, který prošel podivuhodnými peripetiemi života a nezemřel smrtí múz. Na sklonku života píše John Smith, slavný anglický špatný spisovatel, své memoáry. Narodil se v roce 1789, jeho dědeček z něj chtěl mít slavného básníka, on však byl líný a netalentovaný, takže začal raději psát román. Brzy se za poněkud skandálních okolností seznámil s Walterem Scottem a lorda Byrona napadl shnilým jablkem, čímž se proslavil. Poznal celou anglickou a skotskou literární scénu té doby, poznal i mnoho žen. Bál se však "smrti múz" - nemoci umělců, na níž umřeli postupně mnozí v jeho okolí. On však žil dál dál a proslavil se nejvíc svými dopisy lordu Byronovi, které vyšly bez jeho vědomí a za něhož se mu nakonec musí pomstít jeden z jeho bývalých přátel... Autorka na románu pracovala od svých čtrnácti let v mnoha verzích, později, jako studentka historie, prostudovala mnoho pramenů a prováděla i vlastní průzkum, takže v historii Skotska první poloviny 19. století je skutečně erudovaná,