Anarchista - Platzová, Magdaléna, 1972- (Současná česká próza, 2017)
Román současné české prozaičky a publicistky je příběhem pražského historika, kterého pátrání po údajném předkovi zavede až do bouřlivého vývoje anarchistického hnutí na konci devatenáctého století. Historik Schwarzer dostane od svého přítele, spisovatele Josefa, neověřenou informaci, že je potomkem významného anarchisty Andreje B., s nímž se prý "zapletla" jeho prababička na počátku dvacátých let v Berlíně. Schwarze tato zpráva zaujme a rozhodne se proto zjistit o Andrejovi co nejvíce podrobností. Pátrání po něm ho nejdříve zavede na americký kontinent, kde Andrej na konci devatenáctého století provedl nezdařený atentát na pittsburgského kontroverzního podnikatele Johna C. Kolmana. Byl dopaden a odsouzen k mnoharočnímu těžkému žaláři. Pobyt ve vězení však Andreje nezlomil a po propuštění se opět zapojil do anarchistického hnutí. Schwarzer se seznamuje s dalším Andrejovým osudem, jehož peripetie, prokládané i neuspořádaným soukromým životem, pokračovaly v porevolučním Rusku, Berlíně a poté definitivně skončily ve francouzském exilu. Zároveň však získává i fakta o historii rodiny průmyslníka Kolmana,