Střechy - Staněk, Vojtěch, 1983- (Současná česká próza, 2017)
Psychologická novela, jejíž hrdina se po letech vrací do svého rodného města, aby se vypořádal s noční můrou z dětství. Do nejmenovaného přímořského městečka přijíždí mladík, který se tu narodil a vyrůstal. Jeho dětství vyplňovaly představy temného přízraku, ovládajícího město a jeho obyvatele. Dospělost ani pobyt v psychiatrické léčebně přízrak nijak nezahnaly, a tak se hrdina vrací do svého města, aby s Chmurnou, jak přízrak nazývá, zúčtoval. Jeho vnitřní svět se však nutně musí střetnout s realitou. Meditativní novela je prvotinou studenta Literární akademie.