Lidé z maringotek : příběhy jedné noci - Bass, Eduard, 1888-1946 (Klasická česká próza, 2017)
Soubor deseti povídek, v nichž autor čtenáře zavádí do prostředí cirkusových manéží. Vtipně v nich stmeluje jednotlivé příběhy roztodivných typů cirkusových světoběžníků a varietních umělců: hráče na xylofon, krále střelců, malíře stínů, mistra těžké váhy, cirkusového kapelníka, klauna a ostatních. Jejich příběhy, vyprávěné během několika hodin jedné noci, vystihují neopakovatelnou atmosféru cirkusového života a ukazují, že tento život přes mnohou romantiku je těžký a věcně střízlivý.