Vyslanci Brna : paradoxní povaha vzdoru - Gajdoš, Július, 1951- (Současná česká próza, 2017)
Obsáhlá ironicko-reflexivní próza o putování autobiografického ahasvera ze Slovenska přes Moravu do Prahy vypráví v obecnější rovině o stálém hledání domova a harmonie člověka a místa. Román divadelního vědce, dramatika a dramaturga slovenského původu vypráví s ironickým, parodickým nádechem a mnohými autobiografickými rysy o putování postavy, označené chorvatským termínem "prišelec". Ten, stejně jako autor, putuje ze Slovenska, tehdy ještě východní poloviny společného státu, přes mnohá místa na Moravě dále na západ až do české metropole. Nejen v kulturním světě postupně zažívá rozličné situace a peripetie, které ho nutí pokračovat v putování a hledání místa, obdařeného harmonií domova. Autor své vyprávění ozvláštňuje dramatickou formou dialogu i řadou odkazů a citací, nad celým románem se pak nese vzpomínka na přítele a kolegu, slovenského spisovatele Rudolfa Slobodu.