Rafinerie - Cempírek, Jan, 1970- (Současná česká próza, 2017)
Poutavý příběh ze současnosti o cestování vlakem na zfalšovanou jízdenku, o přátelství, volání dálek a hledání sama sebe. Agnes, Pierre a Michal jsou přátelé, jejichž osudy se protnou během cest vlakem Evropou a stráví spolu určitý čas, kdy si na živobytí vydělávají muzikou převážně v Paříži a společně objevují své další možnosti. To vše až do okamžiku, kdy život jednoho z nich v Göteborgu ukončí tragická nehoda. Autor při psaní románu, který je jeho prvotinou, vycházel z vlastních zkušeností.