Napříč rovníkovou Amerikou. - Vráz, Enrique Stanko, 1860-1932 (Cestopis, 2017)
Pátý svazek Vrázova cestopisu z rovníkových oblastí Jižní Ameriky přináší obsáhlý soubor vysvětlivek a hesel. Kniha je složena z původních autorových vysvětlivek k textu, samostatně utříděných do sedmi tématických kapitol. Stanko Vráz v nich informuje čtenáře o cestovatelských a vědeckých osobnostech, spojených s dotyčnou oblastí, s důležitými geografickými fakty, se specifickými zástupci fauny i flory, s informacemi o domorodých kmenech a s dalšími obecnými poznatky včetně soupisu vědecké sbírky, jež byla výsledkem jeho amerických cest.