Poustevna, věštírna, loutkárna - Borkovec, Petr, 1970- (Současná česká poezie, 2017)
Druhá básnická sbírka Petra Borkovce obsahuje poezii se svými uměleckými postupy v některých pasážích přibližuje experimentální tvorbě, přesto v ní však převažují osobité tóny autorovy poetiky. Jako anotaci lze použít citaci ze Slovníku české literatury, která výstižně a fundovaně charakterizuje tento soubor veršů Petra Borkovce těmito slovy: "Ve sbírce básní "Poustevna, věštírna, loutkárna" je Borkovcovo tvárné úsilí zvýrazněno narůstající osobitostí jazyka směřujícího zejména k využití neologismů a eufonie. Nápaditá, avšak i významově odpovědná hra se slovy tu v kontextu s neokázale prezentovanou religiozitou poukazuje k nalézání svébytného vyjádření i sklenutí pevně vymezovaného básnického světa."