Malá skleněná gilotinka - Bass, Eduard, 1888-1946 (Klasická česká próza, 2017)
Výbor třiatřiceti drobných povídek českého spisovatele a novináře zahrnuje prózy z jeho dosud vydaných povídkových sbírek. Humorně laděné svérázné povídky byly otiskovány celá léta v novinách a časopisech a Bass z nich za svého života uspořádal čtyři knižní vydání.V tomto výboru uvedené prózy tematicky zachycují pražské prostředí, obchodní podnikání, různé občanské problémy a historky z vojenského prostředí. Kromě toho, že originálním stylem napsané povídky dokážou ještě dnes čtenáře pobavit, nutí často i k vážnějšímu zamyšlení.