Kyberpunk & heavy - Poláček, Jan, 1957- (Současná česká próza, 2017)
Povídkový soubor předního českého představitele literárního žánru fantastiky - kyberpunku. Ve svých drsných až děsivých příbězích vykreslil autor přetechnizovaný a odlidštěný svět, kde člověk a jeho přirozené potřeby ztrácejí význam. Kritizuje konzumní styl života, jehož důsledkem jsou pak bytosti bez citu a vlastní důstojnosti. To vše umístěno do oblasti sci-fi a fantastiky. Za novelu Pán sítí získal Jan Poláček v roce 1992 cenu Karla Čapka, v roce 2000 byl oceněn Knižním klubem za román Spánek rozumu plodí nestvůry.