Evžen Oněgin - Puškin, Aleksandr Sergejevič, 1799-1837 (Světová poezie v českých překladech, 2017)
Veršovaný román klasika ruské literatury podává obraz života a mravů vyšší a střední ruské společnosti ve městě a na venkově v 1. polovině 19. století. Hrdinou je představitel vzdělané šlechty, který v životě nezná nic než nudu. Odmítá lásku ušlechtilé dívky, zabije v souboji svého přítele, bloudí po Rusi i po světě, ale nikde nenalézá smysl života. Když se po letech vrací domů, znovu se setká s Taťánou jako manželkou carského důstojníka a vzplane k ní pozdním citem, je však odmítnut. V lyrických pasážích je zakotvena básníkova životní zkušenost, jeho vlastenectví, úvahy o problémech ruského života i jeho kritický názor na soudobou společnost.