Kathy - Štifter, Jan, 1984- (Současná česká próza, 2017)
Úsporná, emotivně silná novela vypráví drama českoněmeckého manželského páru v době poválečného odsunu Němců z ČSR. Mladou ženu Kathy žijící ve spokojeném smíšeném manželství s šumavským Němcem čekají na konci války zásadní rozhodnutí. Co pro ni bude v neklidných dobách důležitější? Manželský slib? Národnost? Odvaha? Čest? Barvitá novela Kathy inspirovaná skutečným příběhem si klade spolu s hrdinkou právě tyto otázky a zároveň nechává na čtenáři, aby na ně zkusil odpovědět i on sám. Svižný styl knihy nezapře dlouholetou novinářskou praxi autora a novela tak připomíná strhující reportáž, která bez potíží udrží čtenářovu pozornost od první stránky až po závěrečnou pasáž.