Démon - Lermontov, Michail Jur‘jevič, 1814-1841 (Světová poezie v českých překladech, 2017)
Klasická básnická skladba, hodnocená dnes jako jedno ze základních děl romantického proudu v ruské literatuře. "Přes hříšnou zem", za kterou Lermontov označil oblast kavkazských hor, pluje Démon - na jedné straně představitel zla a nenávisti, na druhé však bytost, která vyznává absolutní svobodu a poněkud pohrdavým pohledem sleduje zemi pod sebou, na níž jí všechno lidské konání připadá směšné a zbytečné. Hlavní postava Lermontovovy poémy je nositelem i dalších rozporů: skrývá v sobě hněv a pohrdání, avšak nepřestává toužit po vnitřním klidu a harmonii. Duchovní soulad se Démon pokouší uskutečnit prostřednictvím vztahu ke gruzínské kněžně Tamaře. Svou lásku jí však vyjadřuje poněkud svébytnými a nevybíravými prostředky. Nejdříve usmrtí jejího budoucího muže a poté Tamaru uvrhne do sítě nejistot a pochybností, v níž se nedokaže vyznat. Tamara marně hledá svou bývalou citovou stabilitu a postupně dochází k přesvědčení, že nemá sílu znovu v sobě obnovit dřívější ušlechtilé vlastnosti.