Hrad Kost : (1990—1994) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Současná česká poezie, 2017)
Sbírka Karla Šiktance obsahuje osmnáct básní, které vznikaly v letech 1990-1994. Nezaměnitelný hlas Karla Šiktance promlouvá i v této jeho sbírce, která vyniká jakousi fascinující obřadností, v níž básník s téměř barokní stylizací formuluje zákony své osobité poetiky. Šiktanc volí slova a slovní spojení, které v mnohém připomínají archaismy, jeho pojetí je ale veskrze moderním přístupem k vynalézavé jazykové hře, ovládané hutnou metaforičností a pevně sevřeným tvarem. Zároveň tyto Šiktancovy verše vystupují i působí jako bolestné a znepokojivé obrazy světa, jenž si "líže" rány a jen zvolna se vzpamatovává a těžce vyrovnává s událostmi, kdy se "vařila nebesa" a hrozil zánik a zmar.