Autostop.cz : stopařské příběhy několika letních dní - Cempírek, Jan, 1970- (Současná česká próza, 2017)
Krátký román je složen ze tří propojených příběhů, jejichž společným jmenovatelem je autostop, léto a překvapivá setkání. Jako v postmoderním filmu se tu rychlými střihy střídají útžky příběhů několika rozdílných stopařů - ekologického aktivisty, manažerky, kterou uprostřed lesa zradilo auto, a nesourodého páru mladé krásky a jejího poněkud nekňubovitého přítele. I řidiči tvoří různorodou skupinu - se sebou spokojený obchodník se dřevem, dva zkouření mladíci, mířící na technoparty, a televizní scénárista, který u stopařů hledá inspiraci pro svou tvorbu. Jejich příběhy se prolínají a často překvapivě propojují. Kniha je pak doplněna mikroportréty dvaadvaceti skutečných stopařů, které autor poznal a mnozí z nich se mu zjevně stali předlohami pro postavy knihy.