Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. - Cervantes Saavedra, Miguel de, 1547-1616 (Světová próza v českých překladech, 2017)
Vrcholné dílo španělské renesance, které mělo být původně parodií na rytířské romány. První díl. Chudý zeman, pomatený čtením dobrodružných románů, se rozhoduje obnovit starodávné potulné rytířství a vydá se na cestu, aby konal hrdinské činy. Chudý, špatně vyzbrojený a s jediným sluhou vzbuzuje soucit a všechno, co v dobré víře vykoná, se nakonec obrátí proti němu a vždy se mu podaří dosáhnout výsledku, který neočekával. V průběhu děje se však výsměch patetickým rytířským ideálům pozvolna mění v oslavu "donkichotství" - ochoty bojovat i předem prohraný boj, jsme-li přesvědčeni o jeho oprávněnosti.