Kroky po krách - Weinberger, Jiří, 1946- (Literatura pro děti a mládež, 2017)
Svazek obsahuje hravé a vtipné texty současného českého autora, které pocházejí z jeho stejnojmenného kabaretního pořadu. Jiří Weinberger dnes nepochybně patří k nejpozoruhodnějším a nejlepším tvůrcům nonsensové poezie u nás. Tuto skutečnost přesvědčivě dokazuje i v této sbírce, v níž nechybí smysl pro humor, hravost a fantazie. Autor zcela vědomě navazuje ve své tvorbě na velikány tohoto žánru, mezi něž patří například Edward Lear či Ogden Nash, jehož verše dokonale přetlumočil do češtiny. Weinberger navíc nápaditě kombinuje různé literární formy, není pro něho problémem napsat samostatný zdařilý kalambúr a posléze ho propojit s básní v obrazci. Vynikající jazyková erudice zároveň autorovi napomáhá k tomu, aby vyslovil ve svých textech i závažná sdělení, týkající se třeba jemných záchvěvů lidské psychiky, což není pro tuto oblast právě charakteristickým jevem. A tak k veselému rozměru vlastní svébytné poetiky přidává Weinberger i notnou dávku deziuluzí a skepse.