Aaronův skok - Platzová, Magdaléna, 1972- (Současná česká próza, 2017)
Komplikovaně vystavěný román vypráví napříč českými dějinami životní příběhy tří žen, které se v několika životních situacích protnou. Hlavními hrdinkami jsou tři silné ženy, které si svou cestu životem musí ztěžka vydobýt. Jednou z hlavních hrdinek je rakouská židovská malířka Berta Altmannová, narozená na počátku dvacátého století ve Vídni. Berta se během svého života stýkala s levicově orientovanou bohémou, v roce 1934 se zúčastnila dělnických nepokojů, byla zatčena a po propuštění utekla před Dolfussovým režimem do Prahy. Z Prahy vedla její cesta do Hronova a potom do Terezína, odkud odjela naposledy - do Osvětimi, kde byla v říjnu 1944 zavražděna. Její přítelkyně, malířka Kristýna Hládková vypráví ve svých osmdesáti osmi letech příběh svého života izraelským filmařům, kteří přijedou do Prahy točit dokument o židovské umělkyni. Kristýna se vše podstatné o životě i umění naučila od Berty, přesto ví, že ji v rozhodujícím okamžiku jejich přátelství zradila. Milena, vnučka Kristýny, je 23 letá mladá žena. S izraelskými