O věcech obecných, čili, Zoon politikon - Čapek, Karel, 1890-1938 (Bratři Čapkové, 2018)
Čapkovské úvahy o politice, společnosti, civilizaci, kultuře jsou svižným i úsměvným zamyšlením nad věcmi a jevy kolem nás. Dnes již klasické dílo českého pragmatismu, v kterém Čapek přemýšlí o demokracii, o povaze státu a společnosti. Čapkův pragmatismus je ryze humánní. Když uvažuje o demokracii jako státním zřízení, má na mysli vždy svobody a povinnosti jednotlivého člověka. Když píše o politice, jde mu o mezilidské vztahy a každé konání člověka. Je-li užitečné a poctivé, chápe je jako politické oproti neúčelnému politikaření profesionálních politiků a hloupému nadávání na malé a mizerné poměry.