Nejskromnější umění - Čapek, Josef, 1887-1945 (Bratři Čapkové, 2018)
Eseje a studie na téma lidské tvořivosti a záliby v práci rukou, vystihují umělecký účinek těchto malých složek umění. Soubor esejů a statí byl poprvé vydán v roce 1920. Týkají se "malého" umění, zálib života, amatérské vášně a uměleckého snažení, které je spontáním projevem lidské tvořivosti. Věci denní spotřeby, naivní obrázky, hmotná pravda světa podaná fotografií, stará pohovka jako zátoka odpočinku a další výsledky lidského robení mohou být osvěžením i útěchou, když se s nimi člověk setká.