Gambling debt : Iceland's rise and fall in the global economy - Durrenberger, E. Paul, 1943-; Gísli Pálsson, 1949-; ProQuest (firma) (University Press of Colorado, 2015)
Monografie se věnuje finančnímu kolapsu Islandu v době globální finanční krize let 2008-09. Popisuje, jak ke krizi došlo, jak ovlivnila život běžných Islanďanů, jaké byly její následky. Ve výkladu se uplatňuje mj. i antropologický úhel pohledu.