Boletus arcanus - Urban, Miloš, 1967- (Současná česká próza, 2018)
Román současného českého autora je příběhem o podivuhodné hřibovité houbě, která vyniká pozoruhodnými účinky. V českých lesích se náhle začne vyskytovat vzácný hřib "Boletus arcanus", který nemohou nalézt obyčejní houbaři, ale pouze lidé k tomuto účelu vyvolení jakousi neznámou vyšší mocí. Mezi ně patří i nakladatelský redaktor Gregor Marty, zároveň i vypravěč příběhu, který v okamžiku nalezení prvního hřibu poznává i svou osudovou ženu Emilii. Gregor po první konzumaci poznává tajemné účinky dosud neznámé a neprozkoumané houby, která se vyznačuje zvláštní schopností omlazovat lidský organismus. I proto o tento produkt začnou mít zájem osoby z nejvyšších společenských kruhů. Právě Emilie se pokouší už řadu let poptávku uspokojit, nepatří však mezi vyvolené hledače stejně tak jako její obchodní partner s tajemným jménem McRoupolos, který chce houbový extrakt využít v kosmetickém průmyslu. Román, který lze považovat za variaci na Čapkovu Věc Makropulos, se dotýká i dění na české politické