Pásmo - Apollinaire, Guillaume, 1880-1918 (Světová poezie v českých překladech, 2017)
Slavná skladba francouzského básníka a dramatika z roku 1913, představitele a zakladatele moderní francouzské poezie, v dnes již klasickém překladu Karla Čapka, doplněna ilustracemi jeho bratra Josefa. "Pásmo" Guillauma Apollinaira představuje mezník ve vývoji světové poezie. Skladba je prologem do autorovy proslulé sbírky "Alkoholy" a je v ní naznačeno svébytné vidění světa, podané dosud nevídanými moderními směry a postupy (surrealismus). Apollinaire především objevil v tomto díle úchvatný básnický jazyk, jenže se stal jakousi platformou pro nastupující avantgardu a zároveň neopakovatelným způsobem zaznamenával vzrušující pulz tehdejší doby a času.