Ostrov pokladů - Stevenson, Robert Louis, 1850-1894 (Literatura pro děti a mládež, 2018)
Klasický dobrodružný román, jehož hrdina se s několika přáteli vydává hledat poklad obávaného kapitána Flinta. Jim Hawkins, baron Trelawney, doktor Livesey se spolu s kapitánem Smolletem vypraví na cestu za pokladem, který před lety ukryl kapitán Flint na neznámém ostrově. Jim ani jeho přátelé zpočátku netuší, že členové jejich posádky jsou z převážné většiny bývalí piráti a jednonohý Silver byl lodním mistrem na lodi kapitána Flinta. Cesta za pokladem se tak značně zkomplikuje.