Washingtonovo náměstí - James, Henry, 1843-1916 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Příběh o proměně dívčí duše je i moderní psychologickou studií lidských vztahů. Nezajímavé dívce z rodiny newyorského lékaře 1. pol. 19. stol. se dvoří inteligentní a přitažlivý mladík, který potřebuje její peníze. Zamilované děvče se dostává do konfliktu s otcem, který mladíka prohlédne a dceři pohrozí vyděděním. Dívka se nezalekne, nevzdá se lásky, ctitel však ztratí zájem. Raněná Catherine dlouho hledá ztracenou rovnováhu.