Věrný Nostromo : román z pobřeží - Conrad, Joseph, 1857-1924 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Dobrodružně laděný román anglického klasika, zasazený do fiktivního latinskoamerického státu. Hlavním hrdinou je italský námořník, který se ve fiktivní jihoamerické zemi, zdecimované povstáními, válkami a bezohlednými obchodními machinacemi, zmocní velkého státního pokladu. Osudným se mu však nestane tento čin, ale jeden nepatřičný milostný vztah... Román kromě dobrodružného dějového půdorysu vykazuje i rysy sociální prózy.