Učedníci Sajští - Novalis, 1772-1801 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Dva fragmenty přírodně filozofické prózy německého novoromantického klasika. Poetickým stylem rozvíjí autor panteistické úvahy o přírodě, o jejím hlubokém řádu a kráse, ale i o jejích smrtících a temných stránkách. Vyslovuje i naději a víru v lidské vědění a osvícenost, která s poučením a zasvěcením dokáže přírodní síly pochopit a usměrnit.