A pak už jen tma - Batók, Petra, 1979- (Současná česká próza, 2018)
Pochmurné psychologické drama čtyř navždy poznamenaných a rozvrácených lidských životů předvádí autorka v románové prozaické skladbě, v níž sleduje od počátků destruktivní následky alkoholové závislosti. Čtyři protagonisté smutného příběhu - babička, dvě děti a samotná alkoholička - střídavě vyprávějí každý ze svého pohledu o životě v rodině, kde je matka dlouhodobě beznadějně závislá na alkoholu. Každý z nich se snaží vyrovnat s vědomím, že matka neplní svou funkci v rodině a zastupuje ji stárnoucí babička, která se snaží dětem matku nahradit a zároveň omluvit svou vlastní dceru. Opakované pobyty v léčebně už nepřinášejí naději, ale jen stále větší strach z toho, co bude následovat. Výčitky, hledání viny, strach, absolutní ztráta pocitu jistoty a bezpečí, kolísání mezi nenávistí a přirozenou láskou k matce, to vše se nejvíce podepisuje na psychice malého syna, nejmladšího účastníka bezvýchodného dramatu. Autorka svým příběhem nenabízí žádné optimistické řešení, ve svém varování jen velice působivě a bez laciných efektů odkrývá závažný problém.