Kámen - hora - papír - Kolouchová, Barbora, 1980- (Současná česká próza, 2018)
Prozaický debut mladé překladatelky (a horolezkyně) Báry Gregorové plný nástrah, překvapení a zvratů, o lásce za časů postsovětských... Čtenáře zavede do nejmenované středoasijské republiky, vysokých hor i do hlubin intimních pocitů postav. Silně autobiografická hrdinka odjíždí kamsi do postsovětské Střední Asie, aby zde "žila paralelní realitu", učila či se učila a prožila osudový vztah, který si ale všichni aktéři patřičně komplikují. Příběh vyprávěný v mnoha rovinách, z obou značně rozdílných pohledů i "nadhledů" a různými jazykovými prostředky v sobě od samého začátku naznačuje drama, zároveň nás však v náznacích seznamuje s prostředím jiné společnosti a postsovětskými reáliemi. Ústřední součástí příběhu je prostředí horolezecké, kde autorka rovněž čerpala z vlastních bohatých zkušeností. Stále se však pohybujeme v jistém nadreálnu, kde dějová linie uniká překryta dialogy, sny, vnitřními monology... Text je bohatě ozvláštněn jazykovými "úlety" do ruštiny a polštiny, autorka však čtenáře nenechává úplně na holičkách a na závěr připojuje částečně vysvětlující slovníček...