Probuzení - Chopin, Kate, 1850-1904 (Světová próza v českých překladech, 2018)
Psychologický román, jehož děj je situován do americké vyšší jižanské společnosti konce 19. století. Hrdinka, matka dvou dětí, žije poklidný život dobře zaopatřené kreolské dámy. Tradičně tráví léto v přímořském letovisku v uzavřené společnosti sobě rovných. Zdánlivě nezávazné citové sblížení s mladým mužem Robertem se stane impulsem k vlastnímu sebepoznávání. Musí si připustit, že její dosavadní život neodpovídá jejímu vnitřnímu založení: milující manžel, poskytující materiální blahobyt výměnou za slepou poslušnost, dvě děti, které ji zotročují. Hrdinka se vnitřně vzbouří a pokouší se všem konvencím navzdory najít sama sebe - oprostí se od společenských závazků (manžel je shovívavý a považuje to za pouhý ženský vrtoch), odešle děti na venkov k milující babičce, usilovně se věnuje malířské zálibě a najme si malý domek, kde hodlá završit své osvobození. Ovšem Robert, který odjel do ciziny, aby ji nekompromitoval, po svém návratu nepochopí, že ona je připravena minulost