Na Knížecí : (pražská preludia) - Šiktanc, Karel, 1928-2021 (Současná česká poezie, 2018)
Sbírka veršů žijícího klasika současné české poezie Karla Šiktance je inspirována Prahou, která ožívá v imaginativních obrazech básníkovy paměti. Podtitulem "Pražská preludia" dává Karel Šiktanc více než zřetelně najevo, že obsahem jeho sbírky budou tentokrát procházky Prahou, zastavení na různých místech této metropole, ať už je to třeba v titulní dopravní stanici Na Knížecí, u emauzského kláštera či na štvanickém ostrově. Tady všude pátrá básník nejen po osobních vzpomínkách, ale i po ozvěnách dějinných událostí, uchovávaných v paměti. V jednotlivých básních (celkem je jich tu shromážděno devět) autor rozsvěcuje i nostalgická zamyšlení, z nichž dýchá "pravěký průvan Týna", světla Rajského dvora i "prázdné kostnaté náručí zahrady Kinských". Nalezneme zde i reminiscenci na pohřeb básníka Vladimíra Holana nebo příběh o básníkově první milostné schůzce, konané ve válečné době v okamžiku, kdy město bylo ohroženo leteckým bombovým útokem. Za součást sbírky lze považovat i výtvarný doprovod, který tvoří počítačové